Foto

Je heb een prachtige foto ontvangen van je fotograaf, je klant, of je hebt zelf met je eigen toestel een schitterende foto gemaakt. Superscherp, heldere kleuren en precies de afbeelding die jij nodig hebt voor je website. Dan kijk je naar het formaat en je schrikt: 5Mb! Als je die upload naar je website gaat je laadtijd gigantisch omhoog. En dat is zonde.

Voor afbeeldingen op volle breedte wordt in Divi een afbeeldingsbreedte van minimaal 1920px aangeraden. Maar hoe zorg je er nu voor dat die afbeelding helder en scherp toont, en toch onder de 1Mb aan grootte blijft?

Afbeeldingen verkleinen

Er zijn verschillende  manieren om afbeeldingen te verkleinen en ik noem ze hier:

  • Gebruik een programma als Photoshop om je foto gecomprimeerd op te slaan. Als je niet over het (relatief dure) Photoshop beschikt, kun je ook gebruik maken van de gratis variant Gimp of online Pixlr.
  • Online kun je voor een nog sneller resultaat gebruikmaken van Tinypng.com. Deze online tool werkt snel en eenvoudig. Upload je afbeelding (of meerdere), en Tinypng doet het werk voor je.  Hou er wel rekening mee dat deze tool gratis is tot afbeeldingen van 5MB. Daarboven ga je betalen.

Plugins voor WordPress

Er zijn diverse WordPress plugins die je afbeeldingen voor je verkleinen terwijl je ze upload of zelfs als ze al in je media bibliotheek staan:

  • Er is een Tinypng plugin voor WordPress. Ik heb deze zelf nog niet geprobeerd, maar hoor er goede verhalen over. Je vindt de gratis plugin hier, maar zitten wel wat restricties aan. 
  • WP Smush van WPMUDEV heeft tot nog toe mijn absolute voorkeur. De plugin is gratis: je kunt tot 50 images per keer gratis in ‘bulk’ optimaliseren. Heb je er meer, dan moet je de plugin gewoon nog een keertje draaien. Er is uiteraard een Pro versie, die wel gratis is als je een lidmaatschap bij WPMUDEV afsluit.
  • Imagify van WPmedia is een andere goede keuze. Het nadeel is wel dat deze plugin alleen de afbeeldingen verkleint die na installeren van de plugin worden binnengehaald.

Dit zijn de manieren die ik gebruik om afbeeldingen geschikt te maken voor gebruik op een website. Ik sta altijd open voor suggesties. Meer ideeën? Ik lees ze graag via de reacties.